Tisková zpráva po 31. Podzimním knižním veletrhu

31. Podzimní knižní veletrh úspěšně proběhl 15. a 16. října v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě. Protiepidemická opatření (nutnost prokazovat bezinfekčnost a nosit respirátory) nebyla zrovna příjemná, ale jejich dodržování snad přispělo k bezpečnému průběhu veletrhu. Děkujeme všem návštěvníkům za pochopení.

Počet vystavovatelů – 130 – byl o něco menší než v jiných letech a přišlo i o něco méně návštěvníků – odhadem cca 12 000, což je zhruba 75% z obvyklého počtu. Menší návštěvnost se kupodivu neprojevila příliš na tržbách – lidé přišli cíleně ke stánkům jednotlivých nakladatelů pro předem vybrané knihy, ubylo spíš těch, kteří se přicházejí jenom podívat.

Naopak doprovodný program byl ještě bohatší než v minulých letech díky vstřícnosti Krajské knihovny Vysočiny, která pro veletržní program poskytla dva prostory ve své nové budově – vstupní schodiště a velký sál. Největší zájem byl o přednášku Martina Hilského, besedu s Alenou Mornštajnovou či Michaelem Kocábem nebo velkou autogramiádu knihy Země skrytých úsměvů, ale důležité je, že všechny doprovodné programy si našly své publikum a čtenáři díky nim mohli poznat i řadu nových spisovatelů a knih.

Cenu Littera Astronomica získal Ing. Jan Vondrák, DrSc, dr.hc.. Více informací najdete na stránkách České astronomické společnosti.

Byly uděleny i ceny za nejkrásnější knihy veletrhu. Cenu Kraje Vysočina za nejkrásnější knihu spjatou s Vysočinou získal Nezávislý podmelechovský spolek a Miloš Doležal za sborník To už se nikdy nebude opakovat. Cenu města Havlíčkova Brodu za nejkrásnější knihu veletrhu získalo nakladatelství Labyrint za grafický román Štefánik, jehož autory jsou Gabriela Kyselová, Michal Baláž a Václav Šlajch. Cenu Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s. za nejkrásnější dětskou knihu získal Spolek pro Sedlčansko a Královéhradecko za knihu Markéty Vítkové a Kateřiny Čížkové Jak barevná je modrá: letem světem autismem. Cenu čtenářů Krajské knihovny Vysočiny a posluchačů Českého rozhlasu Vysočina získal spolek Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého za knihu Lucie Doležalové a Karla Pacovského Lipnická bible: štít víry v neklidných časech pozdního středověku. Více informací lze najít na stránkách Krajské knihovny Vysočiny.

Příští, 32. Podzimní knižní veletrh se bude konat 14. a 15. října 2022.